Ovnsbakte grønnsaker med mandel- og tomatsaus, potetstappe og asparges

Denne supergode (!!!) vegetariske retten ble oppfunnet i dag, og består av ovnsbakte grønnsaker med en spesiell mandel- og tomatsaus, hjemmelaget potetmos og dampet asparges. Retten er beregnet på 2 personer, og tar en times tid.

Til sausen trenger du:

 • 3 Tomater, gjerne økologiske fordi de er mye bedre på smak og ikke inneholder giftstoffer
 • 3 ss Olivenolje
 • 4 Sjarlottløk
 • 1 ss Tomatpure
 • 1 vårløk
 • Litt purre (5-6 cm av en hel)
 • Nøttemiks: en neve mandler + 2 fedd hvitløk
 • Litt pepper

Ta alt i stavmikseren og miks til det blir en saus. Varm ovnen til 200 grader.

I en ildfast form skal du ha i disse grønnsakene:

 • 4 Små poteter, skjært i tynne skiver
 • 1/2 Squash, skjært i tynne skiver
 • 1/2 Aubergin (disse skal også skjæres i skiver og saltes godt. La de ligge med mye salt i 20 minutter og tørk så av saltet med tørkepapir
 • 3 Sopp

Skjær grønnsakene og spre de lag på lag i formen: Først 1/3 av sausen, så aubergin, potet, sopp, litt mer saus og til du har brukt alle grønnsakene. Hell resten av sausen øverst så det dekker grønnsakene. Har du andre grønnsaker til overs, bruk gjerne disse også.

Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den i ovnen. La den være i ovnen i ca 50 minutter.

Når det er 20 minutter igjen, kan du begynne med potetstappen:

 • 5 Poteter
 • 1/4 Boks havrefløte (kjøpes på helsekost)
 • 2 ss vegansk smør (kjøpes på helsekost) eller olje

Kok potetene (regner med du ikke trenger beskrivelse på dette), hent stavmikseren og mos de med smør og fløte til det blir en tykk, god saus.

Asparges:

Når det er 5 minutter igjen, tar du en håndfull asparges i en kjele med 2-3 cm vann, litt salt og sukker, la vannet koke og ha i aspargesen. Ha på lokk, la det koke i 2-3 minutter, hell så ut vannet og dynk aspargesen med smør når de er ferdig dampet.

Server maten, gjerne med to glass rødvin, og kos dere!

 

4 tanker om “Ovnsbakte grønnsaker med mandel- og tomatsaus, potetstappe og asparges

 1. Dette så utrolig godt ut!!! Selv sverger jeg til mors gammeldagse metode når jeg lager potetstappe (et stort kjøkkenredskap som jeg rett og slett ikke vet navnet på), synes den blir luftigere da :)

 2. Grønnsaksformen ser flott ut!

  Har dog noen innspill til potetmosoppskriften:
  For både helse, dyrevelferd og miljø (http://www.spiegel.de/pics/72/0,1020,1283672,00.jpg) anbefales det å bytte ut fløten i potetmosen med for eksempel soya- eller havrefløte (fås kjøpt på de fleste dagligvareforretninger).

  Smøret i både stappen og på aspargesen kan også veldig fint byttes ut med for eksempel rapsolje eller olivenolje (hvis man ønsker litt olivensmak, som særlig er godt hvis man også blander litt ovnsbakt hvitløk i som man kan ovnsbake samtidig med formen), eller man kan kjøpe melkefritt smør (ikke Soft Flora eller Melange sine «melkefrie», som inneholder melkeprotein og D3 (=fett fra sauer)) som Nutana, Alpro eller Suma på for eksempel Røtter eller annen helsekost.

  Jeg reagerer også derfor litt på at posten er tagget med «veganer», ettersom den helhetlige oppskriften ikker vegansk. Jeg oppfordrer derfor sterkt til å endre potetmosoppskriften til å inkludere de dyre- og miljøvennlige ingrediensene jeg her har foreslått (og nødvendigvis eksludere de som ikke er det). (:

  Er jo veldig få som er klar over at det er helt i orden å bruke olje i stedet for smør i omtrent alle oppskrifter (for eksempel alle sauser (inkludert brun saus og bechamêl), og at det finnes soyafløte og faktisk melkefritt smør — så fint å opplyse folk om dette så de i det minste kan foreta et informert valg! (:

  Er også veldig få som tenker over hvor forferdelig dyrene blir behandlet i melkeindustrien (http://www.dyrsrettigheter.no/kjottindustri/landbruk/melk-%E2%80%93-kyrne-og-kalvenes-tarer/), og hvor lite miljøvennlig produksjonen av meieriprodukter: «According to high-level ministry officials, a drastic reduction in greenhouse gases from agriculture can only be achieved if everyone consumes less meat, milk, cheese and yoghurt.»
  http://www.spiegel.de/international/germany/meat-s-contribution-to-global-warming-the-cow-is-a-climate-bomb-a-574754.html

Legg igjen en kommentar