Home Frokost og lunsj Supergod granola: sukkerfri, glutenfri og selvsagt vegansk!

Supergod granola: sukkerfri, glutenfri og selvsagt vegansk!

Granola fra inneholder ofte en del sukker og søtstoffer, og de sunne variantene du kan handle i helsekostbutikker koster ofte mer enn det smaker. Derfor kan det være kjekt og sette av en times tid per uke og lage det selv. Dette er en glutenfri variant, og som alltid anbefaler jeg å handle mest mulig økologiske ingredienser.

Men: Ta hva du har. Det er ikke så farlig om du mangler linfrø eller mandler. Da kan du bare ta noe annet som du tror er godt å ha i. Det som er moro med å lage musli (og mat generelt), er at man kan prøve seg frem!

Du trenger:

  • 6 dl glutenfri havregryn
  • 1 dl mandler
  • 1 dl hasselnøtter
  • 1 dl pekannøtter
  • 0,5 dl linfrø
  • 0,5 dl sesamfrø
  • 0,2 dl gresskarkjerner
  • 0,2 dl solsikkefrø
  • Kanel og kardemomme etter ønske
  • 1 ss raw kakao pulver
  • Kokosflak
  • Alt dette tørre blandes i en bolle

Så tar du:

  • 4 ss agavesirup (evt. kokos sukker, stevia eller f.o.s)
  • 3 dl vann
  • 3 ss kokosolje
  • Alt dette våte blandes i en annen bolle. Hvis kokosoljen eller sirupen ikke er flytende, så tar du det i vannbad og venter til ingrediensene kjøler seg. Så blander du alt sammen

Slik gjør du:

  • Sett ovnen på 150 grader
  • Finn frem et stekebrett med bakepapir
  • Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle
  • Hakk nøttene, så grovt som du ønsker. Noenønsker å grovhakke de med håndmikser, andre liker større biter.
  • Bland sammen vann og olje. Rør dette inn i de tørre ingrediensene
  • Rør godt alt sammen
  • Fordel blandingen ut over stekebrettet. Blir det mye må du steke flere ganger
  • Stek blandingen i ca 45 minutter.
  • NB! Rør om hvert 10 minutt så muslien ikke svir seg
  • Til slutt kjenner du etter om muslien er gyllen og sprø
  • Hvis ikke, lar du den stå i ovnen til ovnen blir kald. Eventuelt steker du den litt til

Du kan for eksempel pynte med:

  • Et par never rosiner, tranebær og tørket papaya etter ønske
  • 50 g  tørket bananchips
  • 50 g mørk, vegansk sjokolade fra helsekost (kan sløyfes, men er jo så godt)
  • Kokossmør

Oppbevar granolaen i en lufttett beholder. Spis muslien med f.eks mandelmelk, havremelk eller vegansk yoghurt.

Ha gjerne i litt ferske bær eller frukt. Du kan også bruke musli som snacks, det er kjempegodt!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.