Home Middag Karripanne på 1-2-3

Karripanne på 1-2-3

Her er vårt første gjesteinnlegg! Karripanneoppskrift fra Andrea M.S. Bruer:

Denne enkle, smakfulle og forholdsvis sunne retten er rask å lage på en ruskete høstkveld, og varmer godt inn til bein og marg. I tillegg er den veldig dyre-, -miljø -og lommebokvennlig! Blir det noe bedre? …Tenkte ikke det, nei. Den ble til for noen uker siden, da husstanden tilfeldigvis hadde noen rester av ris, grønnsaker og poteter liggende, og noen kikerter i skapet. Å driste seg til butikken i det iskalde regnværet var heller lite fristende, og dermed ble improvisasjonen et faktum — et smakfullt, sådan.

Forresten: Hvis du tilfeldigvis skulle ha spist en brødskive tidligere på dagen, eller velger å fortære denne eminente retten med et pita-brød, en varm tortillalefse eller annet godt brød med noen dråper olivenolje på, vil du sågar være så heldig å få i deg komplette proteiner, som visstnok skal være ganske kjekt å ha. Du kan også hive en neve nøtter i panna istedet for å oppnå samme effekt.

Man kan i grunn tage det man haver av rester i kjøleskapet, så dette er en slags pytt-i-panne. Det går dog også raskt å lage den fra bunnen av, som jeg gjorde, og kombinerte med noen grønnsaksrester jeg hadde i kjøleskapet fra samme rett laget med ris noen dager tidligere. (…Ja, den er faktisk god!). Oppskriften er bare en omtrentlig veiledning, da jeg ikke pleier å måle opp ingredienser når jeg kokkelerer. Dersom du av diverse grunner skulle foretrekke at middagen er mildere krydret, anbefales det å redusere mengden karripulver og ingefær – men ikke med alt for mye. Det er jo så godt!

Tidsbruk: ca. 25 minutter, hvorav 10 minutter er aktive – resten av tiden kan man gjerne slappe av så lenge man holder et halvt øye med komfyren

Til ca. 3-4 personer trenger du:

  • 2 ss nøytral olje (raps-, kokos- eller solsikkeolje)
  • 1 gul løk
  • 3 poteter, skylt og skåret i tynne (3-4 mm) skiver eller rester fra kokte poteter, kuttet i terninger
  • 3-4 fedd vanlig hvitløk eller en halv solo-hvitløk/kinesisk hvitløk
  • 1 boks kikerter, avrent og skylt eller 2-3 dl kikerter bløtlagt over natten
  • 1-2 spiseskjeer karripulver
  • 2-3 teskjeer ingefærpulver eller 1 cm fersk ingefær, skåret i små biter
  • Eventuelt andre krydre man har en forkjærlighet for (for eksempel litt koriander, spisskumin eller cayennepepper)
  • 2-3 dl frosne erter eller amerikansk blanding, eventuelt friske erter og oppskåret gulrot. Tilsett gjerne andre grønnsaksrester hvis du har, enten i tillegg eller istedet for de frosne grønnsakene.
  • Hodekål etter ønske (for eksempel ca. 1-2 dl)
  • Salt og pepper etter smak
  • Eventuelt nøtter, for eksempel mandler eller cashewnøtter

Slik gjør du:

  1. Skru pannen på høy varme (i mitt tilfelle: 6) og la den varme seg litt før du har oppi oljen. Vent en kort stund (ca. 30 sekunder) før du har oppi løken, hvitløken og potetene. La dette steke på høy varme i 3-4 minutter før du skrur varmen ned til middels (i mitt tilfelle: 4).
  2. Hell oppi kikertene. Ha oppi nøtter hvis du ønsker dét. Dryss over krydderet og rør godt. La det stå på middels varme i ca. 15 minutter, rør av og til.
  3. Når de 15 minuttene omsider er omme, skrur du opp varmen litt og tilsetter grønnsakene. Hvis de er frosne bør de stå i 5-10 minutter. Hvis de er friske holder det med 5 minutter. Ha oppi strimler eller biter av hodekål og rør jevnlig til den har falt sammen og blitt myk og gyllen. Kvern gjerne litt fersk pepper over det hele.
  4. Servér gjerne med godt brød og friske grønnsaker til. Hvis herligheten endte opp med å bli litt i sterkeste laget, vil noen avokadoskiver døyve flammene.

Tips til en enkel måte å kutte en avokado i skiver:
1. Del den modne avokadoen i to. Fjern steinen.
2. Skjær forsiktig til jevne skiver i henholdsvis hver halvdel – men uten å skjære gjennom avokadoskallet.
3. Bruk en spiseskje til å scoope ut innmaten, og vips – avokadoskiver uten nevneverdig søl!

God høstkveld!

——

Dette innlegget er skrevet av Andrea Miranda S. Bruer. Hun studerer Medier og Kommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus, er frivllig kommunikasjonsarbeider for St. Hanshaugen MDG, vitenskapsglad veganer, hobbymusiker, -fotograf og -skribent.

 

Du vil kanskje like

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.